Geschiedenis

Royal Antwerp Bicycle Club werd gesticht op 31 maart 1882 en is daarmee de oudste wielerclub van België. Het is trouwens in de schoot van onze club dat later de Belgische Wielerbond werd opgericht.

Alhoewel RABC werd opgericht door wielertoeristen, heeft de club een ongeëvenaard rennersverleden. Vele grote kampioenen maakten deel uit van de “Great Old” zoals de club toen werd genoemd. Het absolute sportieve hoogtepunt was 1957. Toen telde RABC met Rik Van Steenbergen, Louis Proost en Paul De Paepe liefst drie wereldkampioenen in haar rangen.

In 1969 splitste RABC in een renners- en een wielertoeristenafdeling. Dit luidde een aantal vernieuwingen in. Via de Achtkamp van Brasschaat en de X Wintersporten van Antwerpen kwamen vele jonge krachten de club versterken. Jaar na jaar was RABC zo goed als onklopbaar in de meervoudige sporten en in de toen heftig betwiste interclubtijdritten.

Naast wielertoerisme, was RABC een pionier op het vlak van de triathlon in België. Nog steeds is de eerste Belgische deelnemer aan de Iron Man Triathlon van Hawaii, Wilfried Van Aken, een actief lid van onze club.

RABC richtte ook als één van de eersten veldtoertochten in en organiseert nu nog steeds jaarlijks een veldtoertocht. Daarnaast werd ook de jaarlijkse inrichting van de Cyclo Ludo Peeters voor wielertoeristen een begrip.

Met meer dan 200 aangesloten leden bij de Wielerbond Vlaanderen, behoort RABC op dit moment bij de grootste clubs in België.

In 2007 vierden we ons 125-jarig jubileum met de publicatie van een boek over onze clubgeschiedenis waarin tal van boeiende verhalen werden neergeschreven door Willy De Laet. Het lijvig naslagwerk met anekdotes en verhalen uit 125 jaar werd voorgesteld tijdens een tentoonstelling in het Cultureel Centrum van Brasschaat. Oud-kampioenen en renners van RABC maakten daar hun opwachting in het bijzijn van de kleinzoon en achterkleinzoon van onze medestichter Emile de Beukelaer.Ook op sportief vlak werd dat 125 jarig jubileum gepast gevierd met de wielermarathon Parijs- Brasschaat. In één ruk meer dan 400 km vanuit de Franse hoofdstad naar het Louis De Winterstadion in Brasschaat! Vertrokken om 3 uur ’s nachts aan de voet van de Eiffeltoren, geëscorteerd door de Parijse politie tot buiten de stad, door de donkere nacht, over de Muur van Geraardsbergen, hebben we de rit onder gunstige weersomstandigheden tot een goed einde gebracht. Onvergetelijk was ook het moment waarop we als peloton van meer dan 80 renners door de Waaslandtunnel reden, die voor de gelegenheid verkeersvrij werd gemaakt. Opgewacht door vele honderden familieleden en sympathisanten werden we getrakteerd op een warm onthaal bij het binnenrijden van het stadion.

In 2012 vierden we ons 130-jarig bestaan. Een diamanten en platina jubileum samen! Dat jubileumjaar werd gekenmerkt door de introductie van een nieuwe clubtrui.

Iemand die kan tellen, weet dus dat we 135 jaar bestonden in 2017. Ook dit jubileum wilden we niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Op uitnodiging van niemand minder dan Brian Cookson, voorzitter van de UCI en Tom Van Damme, voorzitter van de KBWB en ondermeer voorzitter van de wegcommissie van de UCI trokken we met een grote delegatie van onze club naar het hoofdkwartier van de UCI in Aigle.

Na een vierdaagse fietstocht van meer dan 800 km werden we daar in Zwitserland op een erg hartelijke manier ontvangen. Een onvergetelijke vierdaagse!