Ereprijs Jef Augustyns

Elk jaar eren we een verdienstelijk lid van de club die zich in de geest van Jef Augustyns heeft ingezet voor RABC. Hieronder vind je, naast een woordje verduidelijking over Jef Augustyns, ook de meest recente laureaat en de erelijst van deze belangrijke prijs.

Wie was Jef Augustyns?

Jef Augustyns was een gezonde vijftiger die, naast zijn gezin, een grote liefde had voor RABC, zijn club en zijn vrienden. Rik Van Deuren, René Verleysen, Jos Meyvis, Jos Blommaart, Willy De Meulder, stuk voor stuk iconen waarmee menig sportief robbertje uitgevochten werd.

Voor zijn club was niets hem te veel en als er moest geholpen worden was hij steeds paraat. Voor, tijdens of na de evenementen, het maakte voor Jef niets uit. Fervent supporter van de jonge generatie, die steeds kon rekenen op zijn steun en hulp bij het uitoefenen van hun sport. Alles wilde hij doen, binnen het mogelijke en soms bijna onmogelijke, om naam en faam van de club hoog te houden.

Dit was Jef ten voete uit. Bijna moest RABC op de dag van de verkiezingen forfait geven voor de 24-uur-bondsrit ware het niet dat Jef pendelde van de stopplaats van de rit heen en weer naar het stemlokaal. Of zoals tijdens de X-wintersporten van Antwerpen waar hij als beroepshovenier opnieuw het volledig vernielde aanlooppad effende voor het verspringen. Onze club die als laatste springer werd uitgeloot kon alsnog een klinkende overwinning behalen.

Dit was Jef Augustyns, eenvoudig, vriend van iedereen, vader voor de jonge generatie, onvoorwaardelijk trouw aan zijn club.

Spijtig genoeg op 27 augustus 1971, op weg naar zijn werk, werd hij aangereden door een vrachtwagen . Net 50 jaar geworden, maakte dit dom ongeval een abrupt einde aan zijn leven.

Ronny en Marc – zonen van Jef

Ereprijs Jef Augustyns 2022

In 2022 ontving Luc Geysemans de Ereprijs.

Proficiat Luc!!


Hieronder vindt u de speech van onze voorzitter ter gelegenheid van de uitreiking van de ereprijs 2022 tijdens de receptie  jaar “140 jaar RABC”.

“Beste aanwezigen graag even uw aandacht voor dit heel belangrijk moment.

Ik ben namelijk blij dat we dit jaar opnieuw een ereprijs Jef Augustyns kunnen toekennen. Zoals jullie weten is dit niet zomaar een prijs en hechten we er veel belang aan omwille van de waarden die aan de basis liggen van het toekennen ervan.

Jef Augustyns was een eenvoudige man, vriend van alleman, vol positiviteit en onvoorwaardelijk trouw aan RABC. Jammer genoeg kwam hij door een ongeval veel te vroeg om het leven. Eind vorig jaar namen we jammer genoeg ook afscheid van Irma, de weduwe van Jef, Irma probeerde tot voor enkele jaren steeds aanwezig te zijn bij de uitreiking van deze prijs.

Gelukkig zijn Ronny en Marc, de zonen van Irma en Jef, hier wel aanwezig.

De traditie wil dat we de spanning wat opbouwen in deze speech en de toehoorders zo lang mogelijk in het ongewisse laten wie de prijs verdient. Maar dat zal dit keer moeilijk zijn.

De laureaat van de ereprijs van dit jaar was vroeger vaak te vinden aan kop van het peloton van de B-ploeg. Hij werd daar, naar ik vernam, eigenlijk zo goed als toe verplicht door de toenmalige uitstapleiders. Hij bleek vroeger namelijk nogal een “stoefer” te zijn over zijn sportieve prestaties toen hij met zijn vroegere club deelnam aan de Velo Classic.  Herman en Georges hebben een oog voor talent en vertelden onze laureaat dat – als hij zichzelf zo dan toch goed vond – hij dan beter in een goei club zou komen fietsen, namelijk bij den RABC.

Onze laureaat gaf hieraan gehoor en dat hebben wij ons niet beklaagd. Hij kwam niet alleen vaak fietsen, maar hij engageerde zich ook snel voor onze organisaties en als bestuurslid. Zo was hij uitstapleider van den B en de C.  Hij had in beide ploegen steeds oog voor de goede gang van zaken.

Hij ging daarin zelfs soms te ver. In een bepaalde periode gebruikte hij geregeld en op een gecontroleerde en gestructureerde wijze zijn fietsbel om de snelheid onder controle te houden. Van dat “ting, ting, ting” zijn we gelukkig vanaf….

Maar alle gekheid op een stokje, zijn bijdrage als uitstapleider in den B en in het ontstaan en de ontwikkeling van de C-Ploeg valt niet te onderschatten.

De laureaat van de ereprijs is een gevoelsmens en hij stond en staat nog steeds klaar als er ergens behoefte is aan een helpende hand. Dat hebben wij als bestuur vaak ondervonden.

Altijd behulpzaam en bezorgd om het welzijn van iedereen. Zo erg zelfs dat hij vaak werd opgemerkt terwijl hij voor een spoorwegovergang naar voor spurtte om teken te doen om voorzichtiger te rijden. Maar misschien deed hij dat wel omdat hij wou zien of de sporen er nog goed bij lagen, want hij heeft jaren zijn broek versleten bij den NMBS.

Dames en Heren het is een waar genoegen de ereprijs Jef Augustyns van 2022 te mogen overhandigen aan Luc Geysemans !!!

PS: En mocht u het niet begrepen hebben: dat van dat “stoefen” was natuurlijk om te lachen, een echte stoefer zou nooit de ereprijs kunnen winnen!

Erelijst

De erelijst van de ereprijs Jef Augustyns, met de winnaars van de vorige jaren vind je hier.

2022 Luc Geysemans

2019 Dirk Mertens

2018 Kurt Van Riel

2017 Walter Naegels

2016 Paul Bollaert

2015 Tony Meyvisch

2014 Paul en Dirk Vermeiren

2013 Ben Van de Craen

2012 Herman Goossenaerts

2011 Georges Demont

2010 Frank De Wachter (Spock)

2009 Oswald Doossche

2008 Jef Van den Eeden

2007 Raymond, Patrick en Koen Torfs

2006 Marlene Meyers

2005 Tony Doossche

2004 Ronny Augustyns

2003 Fons Van Dyck

2002 Chris Bolckmans

2001 Fred Breuer

2000 Gert Verhaert

1999 Berre Van Deuren

1998 Wim De Meyer

1997 Rudy Schrauwen

1996 Albert De Genst

1995 Herman Nuyens

1994 Wilfried Van Aken

1993 Robert Heulens

1992 Louis De Cat

1991 Frans Vochten

1990 André Croux

1989 Nadine Bonte & Robert De Greve

1988 Frans Vaesen

1987 Jef Van Dijck

1986 Roger Meuleman

1985 Romain Verest

1984 Willy De Laet

1983 Jos Blommaart

1982 Walter Curnel

1981 Frans Jansen

1980 Fons De Backer

1979 Lieven Van Echelpoel

1978 Gust Schrauwen

1977 Alex Van Haecke

1976 Marcel Meeusen

1975 Louis Aernouts

1974 Louis Covens

1973 Rik Van Deuren

1972 René Verleysen