Ereprijs Jef Augustyns

Elk jaar eren we een verdienstelijk lid van de club die zich in de geest van Jef Augustyns heeft ingezet voor RABC. Hieronder vind je, naast een woordje verduidelijking over Jef Augustyns, ook de meest recente laureaat en de erelijst van deze belangrijke prijs.

Wie was Jef Augustyns?

Jef Augustyns was een gezonde vijftiger die, naast zijn gezin, een grote liefde had voor RABC, zijn club en zijn vrienden. Rik Van Deuren, René Verleysen, Jos Meyvis, Jos Blommaart, Willy De Meulder, stuk voor stuk iconen waarmee menig sportief robbertje uitgevochten werd.

Voor zijn club was niets hem te veel en als er moest geholpen worden was hij steeds paraat. Voor, tijdens of na de evenementen, het maakte voor Jef niets uit. Fervent supporter van de jonge generatie, die steeds kon rekenen op zijn steun en hulp bij het uitoefenen van hun sport. Alles wilde hij doen, binnen het mogelijke en soms bijna onmogelijke, om naam en faam van de club hoog te houden.

Dit was Jef ten voete uit. Bijna moest RABC op de dag van de verkiezingen forfait geven voor de 24-uur-bondsrit ware het niet dat Jef pendelde van de stopplaats van de rit heen en weer naar het stemlokaal. Of zoals tijdens de X-wintersporten van Antwerpen waar hij als beroepshovenier opnieuw het volledig vernielde aanlooppad effende voor het verspringen. Onze club die als laatste springer werd uitgeloot kon alsnog een klinkende overwinning behalen.

Dit was Jef Augustyns, eenvoudig, vriend van iedereen, vader voor de jonge generatie, onvoorwaardelijk trouw aan zijn club.

Spijtig genoeg op 27 augustus 1971, op weg naar zijn werk, werd hij aangereden door een vrachtwagen . Net 50 jaar geworden, maakte dit dom ongeval een abrupt einde aan zijn leven.

Ronny en Marc – zonen van Jef

Ereprijs Jef Augustyns 2019

In 2019 ontving Dirk Mertens de Ereprijs.

Proficiat Dirk!!


Vanwege het belang dat we er aan hechten werd de Ereprijs Jef Augustyns dit jaar opnieuw uitgereikt op onze openingsreceptie.

Dit doen we bewust bij die gelegenheid om aan te tonen hoe belangrijk we deze trofee wel vinden.

Als je al enkele jaren lid bent van RABC dan weet je dat onze club in de eerste plaats staat voor stevige sportieve prestaties, maar niet minder belangrijk is de geest waarmee we onze sport beoefenen. Vriendschap, ten dienste staan van anderen en vrijblijvend engagement zijn daar belangrijke elementen van.

Jef Augustyns was de verpersoonlijking van deze idealen.

Op onze website hebben wij daarom bewust ruim plaats voorzien om Jef en de idealen waarvoor hij stond toe te lichten.

Hieronder vind je een deel van de speech van de voorzitter ter gelegenheid van de uitreiking van de ereprijs.

Nog steeds zijn er veel leden die zich niet alleen sportief inzetten, maar die zich ook op andere manieren voor de club en de clubleden engageren. Dat doet ons veel plezier.  

Elk jaar zetten we dus iemand in de schijnwerpers waarvan wij vinden dat hij of zij die goeie eigenschappen die Jef zo typeerden ook al lang in de praktijk brengt.

Ronny, clublid en zoon van Jef, was aanwezig op de receptie om de ereprijs uit te reiken. Marc kon jammer genoeg niet aanwezig zijn omwille van gezondheidsredenen. 

De laureaat van dit jaar gaat al meer dan dertig jaar mee in onze club en zijn naam verscheen ook al meermaals op de shortlist van kandidaten voor de ereprijs. Maar altijd was er wel iemand die zich nog eens extra verdienstelijk had gemaakt en telkens werd dan over de huidige laureaat wel gezegd dat zijn tijd nog zou komen, want dat hij nog jong genoeg was.

Wel hij is nog altijd jong, maar toch was het nu het moment.

Onze laureaat is een echte sportieve kanjer. Een allrounder met een groot hart voor de fiets die al tal van prijzen won.

Een karakterman met heel veel sportief talent.

Hij is al heel lang lid van de club en was in het verleden ook al bestuurslid.

Als bestuurslid bracht hij geregeld nieuwe ideeën aan en zo slaagde hij er bijvoorbeeld in om heel wat leden en ook vrouwen van leden op het podium te krijgen tijdens een buffetavond om er karaoke te komen zingen.

Hoewel hij al lang geen lid meer is van het bestuur, komt hij nog geregeld met ideeën af of zegt hij rechtuit zijn gedacht met doel onze werking nog te verbeteren. Hij heeft dan ook een echt hart voor de club.

Velen zullen het niet weten, maar achter de schermen doet hij nog altijd wat hij kan en staat hij klaar indien nodig. Zo zorgt hij er elk seizoen voor dat het reservemateriaal in orde is en als er in de loop van…… ergens iets moet hersteld worden, kunnen we bij hem terecht. Ook voor andere zaken kunnen we op hem rekenen.

Met de VTT heeft hij nog geholpen om mee op te ruimen. Maar daar heeft hij zijn ereprijs wel op de helling gezet want hij heeft nen hoop tassen laten vallen.

Hij zal nu wel weten dat het over hem gaat. Ik kan nog toevoegen dat hij ook veel tijd steekt in de organisatie van de Achtkamp van Brasschaat en hij wist deze – samen met zijn team – dit jaar terug nieuw leven in te blazen.

Dames en heren, beste clubleden,

Het is een waar genoegen om de Ereprijs Jef Augustyns 2019 te mogen overhandigen aan DIRK MERTENS!!!!

Erelijst

De erelijst van de ereprijs Jef Augustyns, met de winnaars van de vorige jaren vind je hier.

2019 Dirk Mertens

2018 Kurt Van Riel

2017 Walter Naegels

2016 Paul Bollaert

2015 Tony Meyvisch

2014 Paul en Dirk Vermeiren

2013 Ben Van de Craen

2012 Herman Goossenaerts

2011 Georges Demont

2010 Frank De Wachter (Spock)

2009 Oswald Doossche

2008 Jef Van den Eeden

2007 Raymond, Patrick en Koen Torfs

2006 Marlene Meyers

2005 Tony Doossche

2004 Ronny Augustyns

2003 Fons Van Dyck

2002 Chris Bolckmans

2001 Fred Breuer

2000 Gert Verhaert

1999 Berre Van Deuren

1998 Wim De Meyer

1997 Rudy Schrauwen

1996 Albert De Genst

1995 Herman Nuyens

1994 Wilfried Van Aken

1993 Robert Heulens

1992 Louis De Cat

1991 Frans Vochten

1990 André Croux

1989 Nadine Bonte & Robert De Greve

1988 Frans Vaesen

1987 Jef Van Dijck

1986 Roger Meuleman

1985 Romain Verest

1984 Willy De Laet

1983 Jos Blommaart

1982 Walter Curnel

1981 Frans Jansen

1980 Fons De Backer

1979 Lieven Van Echelpoel

1978 Gust Schrauwen

1977 Alex Van Haecke

1976 Marcel Meeusen

1975 Louis Aernouts

1974 Louis Covens

1973 Rik Van Deuren

1972 René Verleysen