Ereprijs Jef Augustyns

Elk jaar eren we een verdienstelijk lid van de club die zich in de geest van Jef Augustyns heeft ingezet voor RABC. Hieronder vind je, naast een woordje verduidelijking over Jef Augustyns, ook de meest recente laureaat en de erelijst van deze belangrijke prijs.

Wie was Jef Augustyns?

Jef Augustyns was een gezonde vijftiger die, naast zijn gezin, een grote liefde had voor RABC, zijn club en zijn vrienden. Rik Van Deuren, René Verleysen, Jos Meyvis, Jos Blommaart, Willy De Meulder, stuk voor stuk iconen waarmee menig sportief robbertje uitgevochten werd.

Voor zijn club was niets hem te veel en als er moest geholpen worden was hij steeds paraat. Voor, tijdens of na de evenementen, het maakte voor Jef niets uit. Fervent supporter van de jonge generatie, die steeds kon rekenen op zijn steun en hulp bij het uitoefenen van hun sport. Alles wilde hij doen, binnen het mogelijke en soms bijna onmogelijke, om naam en faam van de club hoog te houden.

Dit was Jef ten voete uit. Bijna moest RABC op de dag van de verkiezingen forfait geven voor de 24-uur-bondsrit ware het niet dat Jef pendelde van de stopplaats van de rit heen en weer naar het stemlokaal. Of zoals tijdens de X-wintersporten van Antwerpen waar hij als beroepshovenier opnieuw het volledig vernielde aanlooppad effende voor het verspringen. Onze club die als laatste springer werd uitgeloot kon alsnog een klinkende overwinning behalen.

Dit was Jef Augustyns, eenvoudig, vriend van iedereen, vader voor de jonge generatie, onvoorwaardelijk trouw aan zijn club.

Spijtig genoeg op 27 augustus 1971, op weg naar zijn werk, werd hij aangereden door een vrachtwagen . Net 50 jaar geworden, maakte dit dom ongeval een abrupt einde aan zijn leven.

Ronny en Marc – zonen van Jef

Ereprijs Jef Augustyns 2023

In 2023 ontving Erik Schrauwen de Ereprijs.

Proficiat Erik!!


De Ereprijs 2023 werd uitgereikt tijdens de algemene vergadering van RABC op 27 januari 2023. Hieronder vindt u de speech van de voorzitter bij die gelegenheid:

Beste leden,

Jullie weten dat RABC niet enkel staat voor stevige sportieve prestaties, maar ook voor vriendschap, ten dienste staan van anderen en vrijblijvend engagement.

Jef Augustyns was de verpersoonlijking van deze idealen.

Op onze website hebben wij daarom bewust ruim plaats voorzien om Jef en de idealen waarvoor hij stond toe te lichten.

Elk jaar zetten we dus iemand in de schijnwerpers waarvan wij vinden dat hij of zij die goeie eigenschappen die Jef zo typeerden ook al lang in de praktijk brengt.

Als je de moeite neemt om de lijst van winnaars van deze ereprijs eens te overlopen dan zie je dat het niet de eerste de besten zijn die doorheen de jaren in de bloemetjes werden gezet.

En ik weet dat de laureaat van dit jaar zeker in dit rijtje thuishoort.

De traditie wil dat we tijdens deze speech niet meteen de naam van de laureaat prijs geven en beginnen met het opsommen van diens kwaliteiten.

Wel dit keer ga ik dat niet doen, ik zal dadelijk snel zeggen wie de prijs verdient en eens die persoon hier staat zal ik hem of haar dan beginnen bewieroken en bestoeffen.

Om toch de spanning wat op te bouwen zal ik 3 eigenschappen geven van onze laureaat, zeker 1 positieve de twee andere daar valt over te discussiëren.

Dit zijn ze: Het is een man, hij kan goe tellen en hij zit wat met een scheef hoofd op zijne velo….

Heeft er iemand een idee?

Dames en heren met heel veel plezier – en heeft lang genoeg geduurd – ben ik blij de ereprijs Jef Augustijns te mogen toekennen aan Erik SCHRAUWEN, Erik wil je naar voor komen aub.

Beste Erik,

Je hebt er lang op moeten wachten, maar uiteindelijk is het zover.

Sebiet zal Ronny je de ereprijs die naar zijn vader is genoemd overhandigen, maar eerst ga ik u, zoals beloofd, een beetje bestoefen.

Ik ben speciaal hier vooraan komen staan zodat ge hier niet heel de tijd alleen zou staan want ik weet dat je niet graag in de belangstelling staat en liever op de achtergrond blijft. Je bent met andere woorden een bescheiden en stille, maar harde werker!

Je moest lang wachten op deze prijs, want het is een traditie dat een bestuurslid of een ex-bestuurslid ook buiten zijn bestuursperiode blijk moet geven of hebben gegeven van engagement in de club vooraleer deze prijs te kunnen ontvangen. Maar het is duidelijk dat jij deze prijs dubbel en dik verdiend.

We hebben lang samen in het bestuur gezeten en ik heb daar uw kwaliteiten nog beter leren kennen. Je hebt onze boekhouding op niveau van de 21ste eeuw gebracht en je opmerkingen waren altijd tot he point!

Het doet mij ook veel plezier dat je zelf voor je opvolging hebt gezorgd en je zoon hebt klaargestoomd om je te vervangen. Daar genieten wij nu nog altijd van.

Erik, je bent ook een schitterende inrichter van ritten. Die zijn altijd tiptop in orde8 En je was ook de mede-grondlegger en bezieler van onze schitterende trip naar Aigle.

We kunnen trouwens nog altijd op je rekenen, bij de inschrijvingen van de veldtoertocht of voor hulp bij onze andere organisaties. Altijd sta je wel klaar om een handje toe te steken.

Erik, je bent een echte toplaureaat voor deze prijs. Ik hoop dat je nog een plaatsje zal vinden om die trofee te zetten want uw zolder en kelder staan al goed vol met materiaal van den RABC, misschien kunnen we de kamer van Thomas ook nog vol steken mat ons gerief als Thomas binnenkort verhuist!

Ronny, wil jij de ereprijs aan Erik overhandigen aub? Erik nen dikke merci en proficiat!

Erelijst

De erelijst van de ereprijs Jef Augustyns, met de winnaars van de vorige jaren vind je hier.

2023 Erik Schrauwen

2022 Luc Geysemans

2019 Dirk Mertens

2018 Kurt Van Riel

2017 Walter Naegels

2016 Paul Bollaert

2015 Tony Meyvisch

2014 Paul en Dirk Vermeiren

2013 Ben Van de Craen

2012 Herman Goossenaerts

2011 Georges Demont

2010 Frank De Wachter (Spock)

2009 Oswald Doossche

2008 Jef Van den Eeden

2007 Raymond, Patrick en Koen Torfs

2006 Marlene Meyers

2005 Tony Doossche

2004 Ronny Augustyns

2003 Fons Van Dyck

2002 Chris Bolckmans

2001 Fred Breuer

2000 Gert Verhaert

1999 Berre Van Deuren

1998 Wim De Meyer

1997 Rudy Schrauwen

1996 Albert De Genst

1995 Herman Nuyens

1994 Wilfried Van Aken

1993 Robert Heulens

1992 Louis De Cat

1991 Frans Vochten

1990 André Croux

1989 Nadine Bonte & Robert De Greve

1988 Frans Vaesen

1987 Jef Van Dijck

1986 Roger Meuleman

1985 Romain Verest

1984 Willy De Laet

1983 Jos Blommaart

1982 Walter Curnel

1981 Frans Jansen

1980 Fons De Backer

1979 Lieven Van Echelpoel

1978 Gust Schrauwen

1977 Alex Van Haecke

1976 Marcel Meeusen

1975 Louis Aernouts

1974 Louis Covens

1973 Rik Van Deuren

1972 René Verleysen